Alergény v potravinách
Alergia na potraviny
- je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza
- Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín
Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 200/13/ES a z Výnosu Ministerstva poľnohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín.
Jedlá a potraviny ktoré obsahujú alergény musia byť označené takým spôsobom, aby boli spotrebitelia na tieto látky upozornení. táto povinnosť sa týka aj školských jedální.
Na jedálnom lístku našej školskej jedálne sú označené písmenom “A” s pridaním čísla alergénu podľa určeného zoznamu:
1. Obilniny obsahujúci lepok / pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody /
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho
8. Orechy a výrobky z nich / mandle, lieskovce, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy /
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich